Sognepræst Louise Ekelunds nytårstale 2023

# Uncategorized

Sognepræst Louise Ekelunds nytårstale 2023

Velkommen nytår, velkommen her. Således byder den store Grundtvig det nye år velkommen, og således byder jeg velkommen til Brøndbyøsters nytårsfest, Herrens år 2023.

Nytår? Jamen Vi var da lige blevet vant til det sidste. Vi har lige vænnet os til at skrive "22", og så sker det igen: Nyt tal og nyt år. Nye udfordringer, nye muligheder, nye bekendtskaber og nye forventninger.

Ja, alt skal være så nyt og nytænkende – og Gud forbyde, at nytårsforsættet er det samme som sidste år: Jeg vil tabe mig, jeg vil stoppe med at ryge, jeg vil ikke spise slik i en måned og så videre. Nej, det skal fornyes, det skal være anderledes, og det skal også gerne lyde godt.

Nytår er tiden, hvor fremtiden, nutiden og fortiden falder sammen. For et kort øjeblik er det som om vi kan stå i nutiden i en sammensmeltning af, hvad der er sket og hvad der vil ske. Man kan næsten beskrive det som, når supermarkedet laver statusopgørelse. Hvordan ser butikken ud? Hvad har vi solgt, og hvad kommer vi til at skulle bruge? Måske har klientellet ændret sig, måske har lokationen – måske har det slet ikke ændret sig siden sidste opgørelse. Under statusopgørelsen er det det, vi vil have svar på.

Det er det samme med nytåret! Her spørger vi os selv om, hvordan vi har det. Om vi fungerer optimalt, og om der er noget, vi kan gøre bedre fremover. Måske har vi brug for at tjene flere penge, måske har huset brug for en renovering, eller måske var det på tide at bruge mere tid med familien. Vi laver statusopgørelse over os selv!

Forskellen på vores personlige opgørelse og Aldis er præcis det, at vores er personlig. Vi kan ikke 1:1 vide, hvor vi vil eller skal hen. Og vi kan ikke skrive en matematisk formel ind i et computersystem, som straks kan regne ud for os, hvad vi får brug for. Så vi giver os selv løfter – eller rettere: Vi giver nytåret løfter.

Her i Brøndbyøster Kirke har det forgangne år også stået i nytænkningens tegn. Vi er blevet Grøn Kirke og Grøn Kirkegård. Der er desuden kommet nye kirketjenere, nye sangere, ny præst, og en masse nye, skønne dåbsbørn til.

Brøndbyøster Kirke har i det forgangne år slået et slag for klimaet. Vi er startet i det små, men hen over året er der kommet flere grønne tiltag, og det samme sker ude på kirkegården. Her er der slået et slag for biodiversiteten – et område som 2022 kun har gjort os mere bevidste om. Vi er ikke alene på denne Guds skabte jord, og vi kan ikke være alene. Vi er blevet langt mere bevidste om det ansvar, vi er blevet givet som herskere på jorden. Vi er blevet mindet om, at vi skal herske fra udgangspunktet at løfte livet, ikke nedbryde det. Det har så også betydet, at temperaturen her i Annexgården er skruet ned på 19 grader, hvilket klart har været en af årets største udfordringer.

Året har også budt på større bevidsthed om arbejdsmiljø. Debatten startede efter 3000 danske præster var blev spurgt indtil forholdene på arbejdspladsen, hvilke førte til ramaskrig over formænd, der så dem selv som konger, og præster, der mobbede som var de stadig i folkeskolen. Bevidstheden om en arbejdsplads, som giver de bedste betingelser for forkyndelse af ordet, og som ser inklusion og næstekærlighed som vilkår for at være folkekirke, må og skal være et mål – også her i Brøndbyøster.  

Men heldigvis har året også budt på meget af det samme: Velbesøgte seniorandagter, fyldte spaghettigudstjenester, veloplagte konfirmander og minikonfirmander, samt hvad jeg godt tør kalde for nogle af Danmarks smukkeste højmesser. Kirkerummet og Annexgården har summet af liv, og vi kan med løftet pande træde ind i det nye år, i taknemmelighed over en stærk menighed.

2023 bliver ikke et år, hvor Brøndbyøster kommer til at ligge på den lade side. Vores smukke kirke skal renoveres henover foråret og sommeren, hvorfor denne sal vi sidder i nu, vil blive transformeret til sit eget kirkerum. Det bliver spændende, udfordrende, og vi glæder os til at se det endelige resultat, når kirken står klar igen i august. Men er det så her jeg skal komme med et nytårsforsæt, noget ekstra, nogle krav, nogle rammer for året? Nej.

Jeg læste om en undersøgelse der var blevet lavet i forbindelse med børn. Man udviklede et forsøg, hvori der indgik to forskellige børnehaver. I den ene børnehave installerede man et hegn omkring legepladsen, altså en fast ramme, som man ikke kan eller må rykke ved, og i den anden børnehave fjernede man hegnet, som ellers havde været der. Man fjernede altså afgræsningen og den fastlagte ramme.

Resultatet blev – sjovt nok – at på den indhegnede legeplads søgte børnene konstant hen til hegnet. De rykkede i det og brugte tiden på at finde smuthuller. Nogle børn blev frustrerede, og stod og kiggede længe ud gennem det. I børnehaven, som derimod havde fået fjernet deres hegn, søgte børnene hen mod legepladsen og legetingene. De legede, de lærte og de blev stimuleret.

Der sker ofte det samme, når vi sætter os selv nytårsforsæt. I stedet for blot at være, at leve og udvikle os, som vi nok skal, ja så sætter vi hegn op. En ramme op med selvvalgte regler og afskærmninger. Der sker det samme som med børnehavebørnene: Vi fokuserer på hegnet, vi bruger vores tid på at holde os indenfor hegnet, og vi bruger måske vores tid på at finde smuthuller i det hegn, vi selv har sat op. I stedet for at give os selv plads, tid og glæde til blot at lege – og i stedet for at give os selv flere muligheder, og flere gode ting – ja, så afskærmer vi os.

I dag, kommer jeg ikke med et nytårsforsæt for Brøndbyøster Kirke. I dag kommer jeg i stedet med et nytårsønske. Et ønske om et godt samarbejde. Et ønske om at skabe inspiration indbyrdes. Et ønske om et stærkt og forstående arbejdsmiljø, og et ønske om, at vi sammen vil sole os i fællesskab, tro, håb og kærlighed, samlet i Jesu Kristi navn under Guds nåde.

Popgruppen Abba siger det utroligt smukt i deres sang Happy Newyear, hvor det lyder: Må vi alle have en vision, nu og engang, om en verden hvor enhver nabo er en ven – må vi alle have vores vilje og vores håb til at prøve. Glædeligt nytår!

Må dine problemer vare ligeså længe som dit nytårsløfte. 

Sognepræst Louise Ekelunds nytårstale ved Brøndbyøster Kirkes nytårsfest 2023

Du vil måske også kunne lide...